My Second Time in LRT

6:17 PM

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
and
Peacee yaww =)








Do you know what it feels like to take the LRT for the first time in KL? Well, for me it was an eye-opening experienced. I had taken the train before with my friend, Husna and my siblings. Masatu kitorang semua nak pergi PWTC untuk pesta buku antarabangsa. Dalam tahun 2014 ke 2015 ntah tak sure, tak ingat pulak. Hee.



Tapi masatu semua husna yang setelkan. Kitorang naik ETS dari Batu Gajah ke KL Sentral, then terus ambil LRT untuk ke PWTC. So disebabkan husna yang tahu how to ride the LRT, we all dependent on her, from read the route map until buying a token. Semua husna yang buat. Hahahahahaa. Tapi yelah, first experience kan so rasa excited nak belajar, nak tahu how to survive tu ada tapi masatu jelah ingat, bila dah balik rumah dah tak ingat dah hahahhaaa.



Until a few days ago, I had to know again how to take the LRT to go to the Sri Petaling. Yess. Ya allah, taktahu nak cakap cemana sebab ini second time nak naik LRT, and aku yang akan bertanggungjawab untuk bawa mama dengan mokdod sekali. Aimin yeah, aku lah yang akan jadi macam husna untuk setelkan segalanya kahkah. Takkan nak harapkan mokdod pulak? Mama pun baru first time naik LRT.



So I had to do some research kahkah. Kemain research. Well, actually me, mama and mokdod kena pergi ke Sri Petaling sebab baba dah ada sana. Dia ada kursus and memandangkan aku dah nak balik Melaka, baba suggest that we go there and terus shoot pergi Melaka. We take the ETS until KL Sentral and then LRT to the Sri Petaling sebab kalau nak ambil teksi or grab car or uber or something like that, of course lah mahal kan. Kalau nak ambil public bus pulak takut stuck dengan jammed. So LRT jelah best option.



Okay berbalik pada research tadi. Haa, kemain weh aku tanya macam-macam dekat husna and alia. Hahahahaa. Sebab diorang je yang aku tahu ada pengalaman menaiki LRT ni. Hahahaaah. Rupanya senang jugak naik LRT ni cuma kena tahu route-route dia je.



Route





Well, ini route map yang husna bagi kat aku untuk memudahkan aku memahami perjalanan kemana yang hendak di tuju. Ini aku terangkan berdasarkan apa yang aku paham lah ek. Hee. So kalau korang perhatikan bulatan-bulatan putih tu kan, tu maknanya stesen transit, di mana korang boleh turun di stesen tersebut untuk pergi ke tempat yang korang ingin tuju. Contohnya macam aku. Perjalanan aku dari KL Sentral ke Sri Petaling. Korang perhatikan route map tu, daripada stesen KL Sentral tuu, aku kena ambil LRT yang menuju ke Masjid Jamek dahulu sebab aku kena transit kat situ untuk aku ambil laluan hijau untuk ke Sri Petaling. Paham tak? Okay contoh lain. Katakan lah aku nak ke Ampang dari KL Sentral. So dari KL Sentral, aku kena transit di Masjid Jamek dahulu untuk aku ambil laluan kuning untuk ke Ampang. So masa kat Masjid Jamek nanti korang kena perhatikan betul-betul platform mana untuk korang ambil LRT tersebut. Jangan risau, take your time untuk baca semua signboard yang ada untuk memudahkan perjalanan.



Tapi aku tuari, dah gelabah bila sampai je KL Sentral tu, aku tak jumpa LRT Station hahahhaaha so dengan muka tebal ni pi lah tanya kat counter information. Akak tuu macam kerek sikit tapi dia layan jugak kita punya pertanyaan. Hee. Lepas tuu, masa kat masjid jamek pulak, dah kelam kabut taktau mana satu platform arah ke Sri Petaling. Sebab aku yakin aku ikut laluan yang betul, tapi bila masuk train je dia jadi lain macam sebab train tu menghala ke Putra Height. Tapi nasib baik lah sebelum ke Putra Height tu, Sri Petaling memang ada dalam laluan tu. So aku tak salah. Hahahaaa.



Tiket / Token

Sebenarnya tak perlu tiket pun. Tapi apa yang aku tahu korang boleh beli token di mesin yang disediakan. Token tu lah as tiket kita nanti. Kita akan gunakan token tu bila nak masuk or exit dekat automatic gate tu haa. Don't worry, dekat mesin tu ada diberi tahu semua, just take your time untuk baca semua instruction yang ada.

Ataupun korang boleh pakai kad Touch N' Go. Kalau pakai touch n' go, lagi senang. Korang tak payah queue in line nak beli token. Just terus swipe je kat automatic gate tu. Bila dah sampai destinasi, korang swipe balik untuk deduct bayaran perjalanan.

Ataupun dengan cara ketiga korang boleh beli myrapid card. Yang ni aku tak berapa tahu sangat. Tapi selalunya orang-orang yang duduk sekitar KL atau pun yang selalu gunakan perkhidmatan LRT ni rasanya lagi berbaloi kalau pakai myrapid card. Korang boleh try tengok kat sini untuk tahu dengan lebih lanjut. Hee.



So aku pun pakai touch n' go je memandangkan aku ni bukanlah pengguna setia LRT ni. Tapi aku topup rm10 dalam kad pengenalan. Mama dan mokdod pun sama sebab touch 'N go ni hanya satu kad satu orang je yang boleh pakai. Mula-mula takut, nervous, cuak semua ada sebab ingatkan tambang lebih RM10. Rupanya tak. Dari KL Sentral kel Sri Petaling cuma RM5.80 je weh hahahaha. Bila dah sampai tu ya allah, hanya Allah je yang tahu bertapa lega dan bersyukurnya aku hahahhaaa. Rasa macam tak percaya bila aku dah boleh naik train ni sendiri. Yelah siap bawak mama dengan mokdod lagi. Hahahaa.


I would really like to do this more often. It truly opened my eyes, such an amazing experienced and I shall never forget it in my life. Hahahaa. So do you have any experienced like this? You can share with me Hee.









Till then, Chow
DAA~

You Might Also Like

6 comments

  1. I was doing my degree in KL and these trains (monorail, lrt, ktm) were lifesaver! totally helped to venture KL but sadly the price has gone up early 2016 if i'm not mistaken. It was actually quite worth it to take a grabcar (provided you have four peeps).

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh dah naik harga eh? Ai tot tuu dah murah dah tu hahahaa.

      Delete
  2. hahahaha macam lawak pula baca but it's good experience though. kalau tak biasa memang macam a bit difficult kalau dah biasa senang ja tu. btw saya singgah sini dan follow. jemput melawat blog saya ya

    http://anothersyed.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulahh bila dah tahu ni rasa nak cuba lagi bagi biasakan. hahahaa.
      thanks syed =D

      Delete
  3. yang paling nebes kau la kanz haha. lain kali dah expert lah boleh ajar orang lain pulakk

    ReplyDelete
  4. Lama tak naik LRT, tetiba sistem ticket dah bertukar ke token dan harga tiket naik.. but it's okay once a while 😄😊

    ReplyDelete

thanks for dropping your comment.. =D

Advertisement